Разно

Товарните превози од Австрија ослободени од данок

Европскиот суд на правдата (ЕСП) пресуди дека Австрија мора да наплаќа ДДВ за транспортни услуги во трета земја кога компанијата за испраќање користи подизведувач кој испорачува стоки до крајниот потрошувач. Сепак, ЕСП дозволи транспортната услуга на трети страни да биде изземена ако превозникот испорача стоката директно до клиентот без користење на подизведувач. Австриската стопанска комора соопшти дека таквото толкување на ...

Read More »

Словенија воведува електронска наплата на патарината

Следната година во Словенија ќе започне електронската напалата на патарината за тешки возила, а тоа значи дека возачот ќе добие уште една „кутија“ на шофершајбната. Наплатата на патарината за лесни возила до 3.500 кг останува како и порано со вињетката. Во словенската мрежа на автопатиштата и брзи коловози, која изнесува 540 км, ќе бидат поставени 126 фиксни портали за електронска ...

Read More »

TimoCom ја интегрира својата новина TC Transport Order®

Софтверската фирма TimoCom ја прошири својата транспортна платформа за уште една нова функција! Со помош на TC Transport Order® за првпат повеќе од 120.000 корисници на TimoCom имаат можност да ги спроведуваат своите транспортни налози централно во платформата и со новата дигитална постапка де ги оптимизираат дневните деловни процеси. Отсега, TC Transport Order®им овозможува на корисниците целосно дигиталено спроведување на ...

Read More »

Scania е казнета со 880 милиони евра од Европската комисија

Европската комисија денеска го казни шведскиот производител на камиони, Scania, со 880 милиони евра, поради местење на цените. ЕК наведува дека Scania 14 години договарала цени со други произведувачи на камиони, а казната е и поради пренесување на трошоците за новите технологии за помали емисии штетни гасови на потрошувачите. Scania е единствена казнета, зашто другите производители од картелот, Iveco, Volvo/Renault, MAN, ...

Read More »

Традиционалната годишна средба за ЦЕМТ дозволите: TimoCom го наградува „најактивниот клиент во 2016“

TimoCom во рамките на Традиционалната годишна средба за ЦЕМТ дозволите на асоцијацијата на превозниците на Република Македонија “МАКАМ–ТРАНС“, на самото место на настанот во Велес, на шпедицијата „ИТАЛЕУРОМАК ДООЕЛ“ и го додели признанието за најактивен член од Македонија за 2016 година. Боге Николовски е управител на друштвото основано во 2006 година. Шпедицијата вработува вкупно 20 лица и најмногу е активна ...

Read More »

Измените на Законот за безбедност во сообраќајот од денес стапуваат на сила!

Во населените места максималната дозволена брзина ќе биде 50 километри на час, а не 60 како досега. Ова е предвидено со најновите измени на Законот за безбедност на сообраќајот на патиштата кои стапуваат во сила денеска. Измените предвидуваат и други новини кои се однесуваат не само на граѓаните, туку и на правните лица, велосипедистите, таксистите. Со нив воедно, постојното законско решение ...

Read More »