Разно

ZF го презема WABCO за 7 милијарди долари

ZF Friedrichshafen, големиот германски производител на компоненти за комерцијални и патнички возила, ќе преземе голем американски производител на компоненти, првенствено за комерцијални возила. Со спојување на овие две компании, ќе се создаде водечка светска компанија за производство на возила, чија годишна продажба ќе изнесува околу 40 милијарди евра. Оваа операција ќе биде завршена следната година, а компанијата ќе биде глобален ...

Read More »

Iveco Stralis за Alfa Romeo Formula 1

Iveco е официјален партнер на тимот на Алфа Ромео Формула 1, а пред неколку месеци тие им предадоа 12 Stralis и еден Daily за да се користат за тимска логистика оваа сезона. Возилата беа испорачани во седиштето на тимот во Швајцарија, а на Аксел Крусеу, кој е оперативен директор во Sauber Motorsport AG, клучевите му ги предаде, Томас Рикер, директорот ...

Read More »

Полицијата и возачите против забраната за одмор во кабина

Шпанија од пред 2 месеца ја воведе казната од 2.000 евра за реализирање на неделен одмор во кабината , меѓутоа како возачите, така и полицијата, го изразија своето незадоволство. На конференцијата AEUTRANSMER организирана од шпанското здружение ASTIC, тие слушнаа бројни критики за овој вид на решение, а посебно е интересно како полицијата го критикуваше тоа. Претставниците на цивилните превозни средства ...

Read More »

IVECO ја претставува својата широка понуда за градежната индустрија на Баума 2019 година

IVECO е присутен на саемот Bauma 2019, што се одржува во Минхен од 8-ми до 14-ти април 2019 година,  фокусиран на градежниот сектор на заеднички штанд со CASE Градежната Опрема. Возилата што се прикажуваат се репрезентативни за широката понуда на брендот за секоја мисија – вадење камен, рециклирање, урбани градежни работи и изградба на патишта – почнувајќи од тешкиот теренски ...

Read More »

D15 наместо D20

MAN ќе изложува 11 возила во BAUMA, фокусирајќи се на новото семејство мотори, зголемувајќи ја ефикасноста и носечкиот капацитет. Најголемата новина е новиот шестцилиндричен 9-литарски D15 мотор кој ја заменува постојната D20 во моделите MAN TGS и TGX за 2019 година. Иако е помала од моторот за замена, D15 има поголема моќност, поефикасен е и полесен. Помалата моторна маса е ...

Read More »

1.100 нови паркинг места во Австрија

Веќе подолго време европските земји се борат со недостаток за паркинзи за камиони, а добрата вест доаѓа од Австрија – следната година ќе бидат изградени 1.100 нови паркинг места. Оваа година ќе се изградат околу 400, а останатите паркинг места во 2020 година. Нешто помалку од половината ќе бидат во пошироката област околу Виена, додека повеќето паркинзи по автопатиштата. Вкупната ...

Read More »

Автотранспортер на Mercedes-Benz во размер 1:18

Mercedes-Benz го направи првиот автотранспортер во размер 1:18, што е намален модел на Actros Gigaspace и соодветните полуприколки кои се произведени неверојатно верно и до најситните детали. Стандардниот размер на моделите за комерцијални возила е 1:50, а Mercedes, заедно со познатата компанија за моделирање на NZG, за првпат направи модел на влекач и полуприколка на размер 1:18. Целиот модел е ...

Read More »

Уште еден ѕид во Велика Британија

По изградбата на ѕидот помеѓу автопатот и (поранешната) бегалска населба наречена  џунгла, сега се гради и ѕид околу бензинската пумпа Марсел-Дорет за да се спречи емигрантската имиграција со камиони во Велика Британија. Проблеми со имигрантите во Па-де-Кале, каде што камионите преминуваат во Велика Британија долго време биле огромен проблем за возачите, бидејќи имигрантите на секој начин се обидуваат да влезат ...

Read More »

Нова генерација гуми за комбиниран транспорт

Goodyear воведе нова генерација гуми OMNITRAC, специјално развиени за возилата што се користат за комбиниран транспорт. Станува збор за влекачи, миксери и бетонски пумпи, камиони со нископодни товарни возила за употреба во градежништвото и камиони во индустријата за отпад, рециклирање, дрвна и земјоделска индустрија, кои секојдневно се соочуваат со тешката ситуација на земјен терен, но најчесто на патиштата. Патентираната DuraShield ...

Read More »

35% помалку CO2 до 2030 година

Европскиот парламент гласаше за намалување на емисииte на CO2 за 35% за комерцијалните возила до 2030 година, додека “преодното време” за намалување од 20% до 2025 година. Европскиот парламент, со 373 гласови за и 285 против, гласаше за ограничување на емисијата на CO2 за комерцијални возила со вкупна маса од над 7,5 тони. Границата е дури и зголемена во однос ...

Read More »