Разно

IVECO ја претставува својата широка понуда за градежната индустрија на Баума 2019 година

IVECO е присутен на саемот Bauma 2019, што се одржува во Минхен од 8-ми до 14-ти април 2019 година,  фокусиран на градежниот сектор на заеднички штанд со CASE Градежната Опрема. Возилата што се прикажуваат се репрезентативни за широката понуда на брендот за секоја мисија – вадење камен, рециклирање, урбани градежни работи и изградба на патишта – почнувајќи од тешкиот теренски ...

Read More »

D15 наместо D20

MAN ќе изложува 11 возила во BAUMA, фокусирајќи се на новото семејство мотори, зголемувајќи ја ефикасноста и носечкиот капацитет. Најголемата новина е новиот шестцилиндричен 9-литарски D15 мотор кој ја заменува постојната D20 во моделите MAN TGS и TGX за 2019 година. Иако е помала од моторот за замена, D15 има поголема моќност, поефикасен е и полесен. Помалата моторна маса е ...

Read More »

1.100 нови паркинг места во Австрија

Веќе подолго време европските земји се борат со недостаток за паркинзи за камиони, а добрата вест доаѓа од Австрија – следната година ќе бидат изградени 1.100 нови паркинг места. Оваа година ќе се изградат околу 400, а останатите паркинг места во 2020 година. Нешто помалку од половината ќе бидат во пошироката област околу Виена, додека повеќето паркинзи по автопатиштата. Вкупната ...

Read More »

Автотранспортер на Mercedes-Benz во размер 1:18

Mercedes-Benz го направи првиот автотранспортер во размер 1:18, што е намален модел на Actros Gigaspace и соодветните полуприколки кои се произведени неверојатно верно и до најситните детали. Стандардниот размер на моделите за комерцијални возила е 1:50, а Mercedes, заедно со познатата компанија за моделирање на NZG, за првпат направи модел на влекач и полуприколка на размер 1:18. Целиот модел е ...

Read More »

Уште еден ѕид во Велика Британија

По изградбата на ѕидот помеѓу автопатот и (поранешната) бегалска населба наречена  џунгла, сега се гради и ѕид околу бензинската пумпа Марсел-Дорет за да се спречи емигрантската имиграција со камиони во Велика Британија. Проблеми со имигрантите во Па-де-Кале, каде што камионите преминуваат во Велика Британија долго време биле огромен проблем за возачите, бидејќи имигрантите на секој начин се обидуваат да влезат ...

Read More »

Нова генерација гуми за комбиниран транспорт

Goodyear воведе нова генерација гуми OMNITRAC, специјално развиени за возилата што се користат за комбиниран транспорт. Станува збор за влекачи, миксери и бетонски пумпи, камиони со нископодни товарни возила за употреба во градежништвото и камиони во индустријата за отпад, рециклирање, дрвна и земјоделска индустрија, кои секојдневно се соочуваат со тешката ситуација на земјен терен, но најчесто на патиштата. Патентираната DuraShield ...

Read More »

35% помалку CO2 до 2030 година

Европскиот парламент гласаше за намалување на емисииte на CO2 за 35% за комерцијалните возила до 2030 година, додека “преодното време” за намалување од 20% до 2025 година. Европскиот парламент, со 373 гласови за и 285 против, гласаше за ограничување на емисијата на CO2 за комерцијални возила со вкупна маса од над 7,5 тони. Границата е дури и зголемена во однос ...

Read More »

Иницијатива за признавање на македонските возачки дозволи во Шведска

Во последните десет години се зголемува бројот на граѓани кои се преселуваат од Р. Македонија во Шведска по основ на работа. Ние имаме голема потреба Шведска да ги признае македонските возачки дозволи по примерот на нашата македонска заедница во Сојузна Република Германија и го оствари своето право на почетокот од 2018 година, велат од одборот на оваа иницијатава. Потпиши ја петицијата ТУКА

Read More »

Трикови на српските камионџии за да се остане буден

Деновиве во српските портали се води вистинска дебата за тоа кој е надобар начин да се остане буден. Еве дел од тие трикови: Удирање шамари сам на себе Пуштање на најгласно турбо фолк музика Пеење Пиење хектолитри кафе и ред бул Отварање прозори за да смрзнат на кратко…… Меѓутоа кога сето тоа не помага, почнуваат да си ги корнат влакненцата ...

Read More »

Кој е одговорен за осигурување на товарите во камионите?

Експерт за осигурување на товарот при транспорт дава совети во ексклузивно интервју за Timocom Според здружението на германските осигурувачи (GDV), 70 отсто од камионите на германските патишта не се правилно или се недоволно обезбедени. А притоа, законска обврска е правилното обезбедување на превозот според Регулативата за сообраќајот на патиштата (StVO) и Трговски законик (HGB). Но, кој е на крајот одговорен ...

Read More »