Zafira Life наместо Vivaro Life

Четвртата генерација Zafira, исто така, значи сосема нов модел кој е близнак на Citroën SpaceTourer и Peugeot Traveler, а истовремено ги заменува перформансите на Vivaro.

Opel Zafira Life ќе биде понуден во три должини прилагодени на барањата на клиентите: мал (S) од 4.60 m, средна (M) од 4.95 m и голема (L) должина од 5.30 m – од кои секоја доаѓа со максимум девет седишта. Верзијата на S Zafira Life е околу 10 сантиметри пократка од сегашната Zafira, додека L е околу 65 cm подолго и скоро поголема од Vivaro Combi.

Во овој сегмент има голема побарувачка за модерни и добро опремени шатлови, па Opel нуди кожени седишта на алуминиумски шини, кои во сите верзии на Zafiro Life овозможуваат лесно и целосно прилагодување. Достапни се пет, шест, седум или осум кожени седишта. Преклопувајќи го потпирачот за грб на совозачкото седиште, може да се носат предмети до 3,5 метри. Со преклопување на третиот ред седишта, капацитетот на багажниот простор Zafira Life “S” се зголемува на 1.500 литри (до нивото на покривот) а со отстранување на сите седиштата (кои потоа лесно се враќаат) вкупниот волумен на багажниот простор расте до 3.397 литри.

Новото повеќенаменско возило на Opel нуди голем број помошни системи наменети за возачот. Камерата и радарот го следат просторот пред возилото – системот дури ги открива пешаците кои го минуваат патот и можат да вршат итни маневри за сопирање со брзина до 30 км / ч. Интелигентната контрола на патувањето ја прилагодува напредната брзина на возилото и автоматски успорува и, доколку е потребно, ја намалува брзината до 20 км / ч.

Помош при возење во сообраќајната лента и предупредување за можен замор на возачот ако имаат поминато премногу време на воланот и им треба одмор. Помошта за долго светло, која автоматски ги менува долгото и краткото светло, се активира со брзина поголема од 25 км / ч. Во овој пазарен сегмент,  уникатен е head-up display-от во боја, кој ја покажува брзината, растојанието од предниот дел на возилото и навигацијата.

Големиот екран кој рабоити на допир од 17,8 cm доаѓа со информациски- мултимедијални системи Multimedia и Multimedia Navi. Двете нудат интеграција на мобилни телефони преку Apple CarPlay и Android Auto платформи. Мултимедија Navi  дополнително ја внесува и европската навигација со 3D поглед.

За успешно контролирање на лизагав терен, Zafira Life е опремен со напредна контрола на пролизгување IntelliGrip. Од почетокот на продажбата, исто така, ќе биде достапна 4×4 верзија. Системот на погон на сите тркала беше изграден од експертите од фабриката Dangel,за возење надвор од патот. Opel ќе понуди целосно електрична верзија во почетокот на 2021 година.