Камиони

Од Холандија низ Русија до Јапонија

Јапонскиот оператор TransWeb ги донесе своите две нови Scania во Јапонија од Холандија поминувајќи 13.000 километри, а целата приказна траеше скоро еден месец. TransWeb веќе има 40 камиони на Scania, а двете нови S 410 беа превземени во Холандија на крајот од септември, кај производителите на приколки Van Eck каде тие ги докомплетираа композициите. Оттаму тие прво заминаа во Хановер, ...

Read More »

Подобрувања за заштеда на гориво

Во своите дизел мотори D11 и D13, наменети за FH, FM и FMX моделите, Volvo Trucks примени голем број помали подобрувања на новите Euro 6 D стандарди, што на крајот резултира со значителни заштеди во економијата. Во својата норма Euro 6 D не менува ништо во однос на граничните вредности на регулираните штетни соединенија во издувните гасови, но се фокусира ...

Read More »

Новите Renault Trucks D и D Wide

Renault Trucks ги претстави моделите D и D Wide за 2019 година со подобрена аеродинамика и удобност во кабината кои во комбинација со мотори кои ги исполнуваат стандардите Euro 6 D, овозможуваат заштеда на гориво од 7%. Моторите DTI 5, DTI 8 и DTI 11 веќе ја исполнуваат нормата Euro 6 D, која ќе стапи на сила на 1 септември ...

Read More »

Iveco и Scania во конзорциум за ширење на LNG

Конзорциумот кој го сочинуваат Iveco, Scania, Shell, Iveco Capital, DISA и Nordsol најавува понатамошно проширување на мрежата станици за полнење во Европа, како и фабриката за bioLNG гас во Холандија. Изградбата на 39 нови бензиски пумпи за LNGе најавена одзападот на Шпанија, па се до источна Полска, која ќе им обезбеди на станиците за полнење уште подобра покриеност, при што ...

Read More »

Scania ќе ги испорача првите камиони со пантограф

Во Германија следната година започнува тестирање на камиони со пантографи на јавни патишта, а за таа цел Scania ќе испорача вкупно 15 специјално опремени возила. Откако проектот беше претставен во септември во Салонот за комерцијални возила во Хановер, со почетокот на следната година ќе започне и тестирањето со пантографи на јавните патишта во Германија. За таа цел, во три германски ...

Read More »

Прв Volvo FH LNG во Германија

Првиот Volvo FH LNG во Германија беше предаден на логистичката компанија Ф.А. Крузе од Брунсбител, а поради укинувањето на патарина за гасни камиони, нивниот интерес за Германија значително се зголеми во текот на изминатите неколку недели. Крузе му е лојален на Volvo веќе 35 години и  во возниот парк имаат само возилата на овој шведски производител. Сопственикот на компанијата, Фридрих ...

Read More »

Volvo FH16 со автономен транспорт (ВИДЕО)

Volvo за норвешката компанија Brønnøy Kalk AS го тестира решението со автономниот транспорт за материјали кои се вадат од ископите и што ќе станат функционални следната година. Шест FH16 камиони со полуприколки ќе бидат вклучени во превозот, кој ќе пренесува варовник од ископувања до пет километри далечно пристаниште. Операторот на камионот управува со камионот за време на товарењето, а по ...

Read More »

Испорачани еден милион Volvo FH

Во салонот Во Хановер, Volvo го испорача милионитиот примерок од моделот FH, кој оваа година слави 25 години Јубилејниот камион беше предаден на компанијата “Гесуко” од Бад Херсфелд, во близина на Хановер, која се занимава со ладен товарен транспорт. Марко Рајнхард, сопственик и менаџер на компанијата, истакна дека компанијата ги користи Volvo Trucks од 1976 година и дека флотата ги ...

Read More »

Намалена потрошувачка за 13 проценти

Следејќи ги концептните модели на Optifuel Lab и Optifuel Lab 2, студијата на Renault Trucks Optifuel Lab 3 планира да ја истражи можноста за намалување на потрошувачката на гориво за 13 проценти. Концептот е базиран на Т-серијата и ги комбинира различните технологии или подобрувања во областа на аеродинамиката, гумите, предвидување на возење , подобрена искористеност на енергијата и намалување на ...

Read More »

F-Max е “Меѓународен камион на годината 2019”

Новиот Ford Trucks F-Max ја освои престижната награда “Меѓународен камион на годината 2019” и за првпат наградата припадна на производител кој не е од западна (или северна) Европа. Жирито, составено од претставници на 23 магазини од цела Европа, му додели на F-Max 126 поени, со што се престигна Scania L и P серијата и Volvo FH LNG. Новата современа кабина, ...

Read More »