Камиони

Нов Iveco S-Way наместо Stralis

Новиот Iveco S-Way кој ќе го заменува Stralis е првиот модел во новата гама на тешки возила наречена “WAY”. S-Way има сосема нова кабина која се нуди во две ширини, а подобрената аеродинамика ќе овозможи намалување на потрошувачката на гориво до 4% во споредба со Stralis. Исто така, новиот мулти-дел браник ќе ги намали трошоците за поправка. Постојните мотори се ...

Read More »

Volvo Vera започна со првата задача (ВИДЕО)

Минатата година, Volvo Trucks го претстави своето прво поврзано, автономно и електрично возило Vera, кое сега се упатува на првата работна задача. Првата задача е транспорт на стоки во поврзан и повторувачки тек, од логистичкиот центар на DFDS до пристаништето на компанијата APM Terminals во Гетеборг. Ова е првиот чекор кон имплементација на Vera во реални транспортни операции и развој ...

Read More »

Iveco ја лансираше “наша историја, наша приказна”, RELAY RACE која ќе ги следи своите возачи на патиштата низ Европа

Пет возачи, пет земји, четири етапи, една мисериозна кутија: ова се бројките кои ја опишуваат Iveco RELAY RACE, нова иницијатива наречена: “Наша историја, наша приказна”, стартувана од брендот за да се стават во центарот на внимание животот на возачите во нивните камиони. Таа ќе ги следи возачите во четиригодишно патување низ Европа, со застанувања кај индустриските локации на Iveco и ...

Read More »

10 нови Iveco Stralis CNG за Kamenolom Rakovac

Kamenolom Rakovac doo е првата компанија во Србија која ги користи ниските трошоци за сопственост на TCO (Total Cost of Ownership) природен гас за транспорт на камени материјали. Десет камиони Iveco Stralis NP 460 започнаа со работа во нивната флота на почетокот од април. На 11 април, Iveco испорача 10 влекачи Stralis NP 460 CNG со вградена хидраулична опрема за ...

Read More »

Јубиларен пет осовински MAN во Холандија

Холандската компанија Westdijk Transport го презеде првиот од двата пет осовински MAN камиони, кој е исто така и 100-тиот ваков камион во Холандија. Освен богатата опрема, има и TypeMatic менувач и Offroad софтвер. Импресивниот MAN TGS 50.500 10×8 WS од фабриката излегува како  8×8 камион кој има механизам за суспензија и како таков го превземаат  експерти од Wierda Vehicle Engineering, ...

Read More »

Volvo повторно го воведува turbocompound (ВИДЕО)

Поради долгорочниот тренд на зголемување на цените на дизел горивото, превозниците постојано се соочуваат со притисок врз нивната профитабилноста, па затоа, напорите на групата за развој и надградба на погонските технологии секогаш се добредојдени да помогнат во одржувањето на конкурентноста на патниот сообраќај. Со цел дополнителна заштеда на гориво на моделите FH, Volvo Trucks  воведува систем наречен I-Save. Со комбинирање ...

Read More »

Најголема LNG флота во Германија

Германската логистичка компанија KP Logistik нарача 100 Scania влекачи напојувани со течен природен гас (LNG) и тоа ќе биде најголемата флота со возила на LNG во Германија. За да обезбеди непречено снабдување со гориво, KP Logistik на своите две локации, Вустерман (Брандербуг, во близина на Берлин) и Ставенхаген (околу 200км северно од Берлин) ќе гради LNG пумпи, кои ќе бидат ...

Read More »

Испорачани првите Volvo електични камиони

Минатиот месец, Volvo ги испорача првите два електрични камиони, модели на FL Electric, од кои едниот е наменет за дистрибуција, а другиот за подигање и транспорт на смет. По развојот на производството и тестирањето, Volvo ги започна своите први испораки на купувачите на FL Electric, додека првите испораки на моделот FE Electric ќе започнат во втората половина на годината. Испорачани ...

Read More »

Хибриден погон за ноќна испорака (видео)

Неодамна воведениот Scania plug-in на хибриден погон се користи за ноќна испорака  во McDonalds, Стокхолм, што не би било возможно со класичен погон. Испорака на товарот до Стокхолм ноќе не е дозволено поради ограничување на бучавата. Scania, во соработка со градските власти во Стокхолм, McDonalds, логистичката компанија HAVI и Кралскиот институт за технологија, ја тестира можноста за ноќна (и друга) ...

Read More »

Рекордни бројки на Daimler

Одделот за камион на Daimler продаде 517.300 камиони, направи промет од 38,3 милијарди евра, а со добивката од 2,773 милијарди евра може да се каже дека имаше најуспешна година во историјата. Само во Европа има 144.000 камиони, што е исто така рекорд, а Daimler има оптимистички поглед за иднината, иако некои пазари, како што се Аргентина и Турција, покажуваат пад ...

Read More »