Камиони

Што имаат заедничко возачите на камиони и внатршниот дизајн

Шестотини возачи на камиони во Јапонија го сочинуваат добротворното здружение на возачите на декотора, Utamaro-Kai. “Dekotora” значи она како и што звучи- декоративни, што е најмалку што може да се каже за овие машини на тркала, осветлени со лустери. Некои од нив вредат и до 100 илјади долари. Манијата на декотора во Јапонија била распространета и порано (кон крајот на ...

Read More »

Висока ефикасност со конвенционална технологија

Иако секој ден добиваме информации за нов електричен камион или за некои слични “револуционерни” решенија, Shell, заедно со Airflow, го претстави проектот Starship, каде што покажа дека со класичен погон, но со некои додатоци, може да се оствари многу ниска потрошувачка на гориво. За почеток, Starship е претежно изработен од јаглеродни влакна, со што се намалува масата и го олеснува ...

Read More »

400 камиони со AdBlue емулатори

Од август месец минатата година, до февруари оваа година прегледани се нешто повеќе од 10.000 камиони и кај 388 се пронајден недозволени уреди, односно емулатори. Овој број, односно процент во секој случај е помал од оној со кој располагаат властите во Германија, кои тврдат дека барем 30% од камионите (пред се од источна Европа) користат AdBlue емулатори. Англичаните исто така ...

Read More »

Volvo FL на струја

Volvo го претстави првиот потполно електричен камион наменет за извршување на комунални и дистрибутивни задачи, а максималниот дофат изнесува 300 км. По долгогодишно богато искуство со автобуси на електричен и хибриден погон и со произведени над 4.000, Volvo го претстави и првиот комплетно електричен камион. Новото Volvo FL Electric користи некои проврени компоненти, кои веќе се употребуваат кај автобусите, а ...

Read More »

Рекордна година за Renault Trucks

Во годината што измина, со произведени 49.930 камиони Renault Trucks оствари најголем пораст помеѓу сите производители и достигна рекорден удел на пазарот од 8,7 проценти. Во Франција, Renault Trucks испорача 21.409 возила, во останатиот дел од Европа 23.635 возила и на останатите пазари 4.886 камиони. Вкупното производство е зголемено за 4%, додека во категорија за над 6 тони  волуменот е ...

Read More »

Stralis NP 460 – заеднички пријател на Iveco и BMW

BMW во соработка со Iveco, го заврши пилот проектот во кој се тестирани сите можности како да се употребува природниот гас во сите логистички операции. Во рамките на проектот”Innovation and Industry 4.0″ ,  BMW ги тестираше можностите за примена на природниот гас во логистичките операции со цел намалување на влијанието кон средината. Iveco Stralis NP беше користен за превоз на ...

Read More »

Камионските гуми добија интернет

Continental разви систем којшто преку интернет ги пренесува податоците за притисокот и температурата во камионските гуми до возачот и менаџерот. Нема потреба од вградување посебни системи во кокпитот, се штеди гориво и се продолжува векот на гумите, на крајот има корист и животната средина. Continental ќе направи патиштата да бидат уште побезбедни, преку поврзувањето на камионите и автобусите на интернет. Заедно со Vodafone, производителот ...

Read More »

Каргомакс ги поднови ЈП “Македонијапат” со седум нови возила

ЈП Македонијапат Скопје го обнови својот возен парк со 7 нови возила опремени со специјална опрема за чистење на снег! Две возила се Iveco Daily 35S14D, кои веќе ги видовте и 5 возила Iveco Trakker AD380T41, со надградба тростран кипер PK Palfinger Kran Rijeka, со опрема за распрскување на сол, опремени со предни и странични плугови Rasco за чистење на ...

Read More »

Поголема моќност за повеќе комфор и помала потрошувачка

Volvo го претстави новиот систем на акумулатори кој овозможува поголема моќност за потрошувачите во кабината. Се поголем број од електричните потрошувачи во кабината наметнуваат потреба за поголема моќност, што претставува дополнително оптоварување за акумулаторот, кој покренувањето на моторот и неговите помошни системи мора да ги задоволи и потрошувачите во кабината. Volvo претстави ново решение во кое акумулаторите кои го покренуваат ...

Read More »

Mercedes-Benz Daylight+

Mercedes-Benz преку програмата “Daylight+” спроведе детално истражување за влијанието на недостатокот на дневна светлина за возачите и начини како да го надоместат. Променитеод ден во ноќ, односно светлина и темнина, управуваат со ритамот на живот на земјата, и покрај тоа што сите светлината ја прифаќаат “здраво за готово”, важноста ја забележуваат само кога ја нема. Проблемите предизвикани од недостаток на ...

Read More »