Камиони

Unimog на рекордни 6.694 метри надморска височина

Два Unimog U 5023 успеаа да се искачат на 6.694 m надморска височина, што е највисока снимена надморска височина на моторно возило, кое таму пристигнало со сопствен погон. Веќе 70 години, Unimog е синоним за незапирливо возило, кое лесно може да се справи со најтешките услови на Земјата. Матијас Jesеске и неговата експедиција го подигнаа угледот на Unimog на уште ...

Read More »

Nikola Tre ќе се произведува во Улм

Iveco и Nikola најавија дека Nikola Tre ќе се произведува во Улм, во поранешната фабриката Магирус, каде исто така се произведуваше Stralis, а денес е главен центар за развој на Iveco. Nikola Tre, за кој веќе пишувавме е резултат на заедничко вложување помеѓу Iveco и Nikola. Покрај долгата традиција на производство на камиони која трае повеќе од еден век, Улм, ...

Read More »

Данска воведува минимална плата за странските возачи

Данскиот парламент усвои предлог-закон со кој се утврдува минималната плата за странските возачи кои превезуваат стоки и патници на територијата на Данска. Со законот е дефинирано дека сите возачи кои возат стока или патници до и од Данска и кога вршат кабитажа мора да бидат платени исто како возачите на данските компании. Исто така, сите странски превозници се запишуваат во ...

Read More »

Наредна година доаѓа Econic со електричен погон

Електронски погон  на Econic – eEconic следната година тргнува во екстензивни тестирања, а сериското производството ќе започне во 2022 година. После Fuso eCanter, Mercedes-Benz eActros и електричните верзии на Freightliner, Daimler ќе претстави уште еден електричен камион – eEconic. Очекувано, објектот ќе се заснова на решенија од еActros, при што најпрво ќе бидат понудени општински капацитети за собирање отпад. Логично ...

Read More »

Iveco, Lidl, LC3 и Edison ги воведуваат првите камиони на биометан во Италија

Пуштени се во употреба пет нови возила на биометан во флотата на компанијата Lidl. Ова е резултат на соработката помеѓу IVECO, LC3 Trasporti и Edison. Ова е прва ваква операција во италијанскиот сектор за малопродажба и дистрибуција, истакнувајќи ја силната посветеност на партнерите. Претставено на прес-конференција во центарот за логистика на Lidl во италијанскиот град Сомалија, новиот IVECO Stralis NP ...

Read More »

Нов Actros за транспорт на автомобили

Австриската компанија за транспорт на автомобили Lagermax го доби првиот нов Actros во верзија “автомобил – транспортер”. Компанијата има 3.600 вработени и филијали во 55 земји со просечна километража на камионите од 100.000 км годишно. Во возниот парк имаат 500 свои камиони, меѓутоа треба да се додадат и возила на нивните продизведувачи. Директорот и менаџер на возниот парк Франц Биргман, ...

Read More »

Електричен Volvo камион во тешка категорија

Следејќи ги лесните и средните електрични модели на FL и FE, Volvo го воведе концептот на тежок електричен камион за регионална дистрибуција и изградба. Од овој модел не знаеме премногу, освен што убаво изгледа, бидејќи Volvo не откри детали за погонот, освен дека е еликтричен и ќе придонесе за намалување на загадувањето, односно емисиите на стакленички гасови. Volvo вели дека ...

Read More »

Партнерство за камион во иднината

IVECO и Nikola Corporation ги здружија силите за да направат концепт какви TREба да бидат камионите во блиската иднина IVECO, FTP Industrial и Nikola Corporation ги презентираа обемот и плановите на заедничкото вложување и договор за соработка воспоставен за да се забрза индустријата во трансформацијата кон нулта емисија на СО2 кај тешките камиони од класа 8 во Северна Америка и ...

Read More »

Mercedes-Benz Actros добитник на наградата “Камион на годината 2020”, доминација на Ford кај комерцијалните возила

Mercedes-Benz Actros ја освои наградата “International Truck of the Year 2020”, Ford Transit Custom Hybrids е “International Van of the Year 2020”, додека Ford Ranger е победник во  “International Pick-Up Award 2020”. Победниците се прогласени за време на “Solutrans” во Лион, Франција.   Во избор за “Камион на годината” или  “International Truck of the Year 2020” беа  Iveco S-Way, Mercedes-Benz Actros ...

Read More »

Hyundai HDC-6 Neptune – нов концепт кој се движи на водород за американски пазар

Hyundai очигледно сериозно размислува за водородот, а дека се веројатно во право, сведочат  и се поголем број компании кои размислуваат слично и претставуваат камиони и автобуси кои работат со погон на водород. Во шоуто на Северноамериканско трговско возило (NACV), Хјундаи го претстави концептот HDC-6 Neptune за американската Class 8 категорија за натешките камиони. Покрај погонот со горивните ќелии, или водородот, ...

Read More »