Author Archives: Miki Sazdovski

Krone го презеде Knapen

Krone, еден од водечките европски производители на приколки, го презеде Knapen Trailers, холандски производител специјализиран за производство на приколки со подвижен под. Од 24-ти јуни, Групацијата Krone Commercial Vehicle поседува 100% од акциите на Knapen Group преку нејзината ќерка, Knapen Trailers BV. Knapen е водечки европски производител на приколки со подвижен под, со кој Krone добива значително проширување на својата ...

Read More »

Како до електронски бесконтактни смарт-картички за плаќање патарина?

Вчера стартуваше електронскиот систем за наплата на патарините Романовце, Отовице, Сопот и Градско на Коридорот 10, како и на наплатната станица Петровец.  Патарината се плаќа со бесконтактни смарт-картички, а наплатата на надоместокот за користење на пат (патарина) ќе се врши комбинирано преку отворен систем и затворен систем за наплата на патарина, составен од наплатни станици. Начинот на плаќањето на патарината ...

Read More »

Нов Iveco S-Way наместо Stralis

Новиот Iveco S-Way кој ќе го заменува Stralis е првиот модел во новата гама на тешки возила наречена “WAY”. S-Way има сосема нова кабина која се нуди во две ширини, а подобрената аеродинамика ќе овозможи намалување на потрошувачката на гориво до 4% во споредба со Stralis. Исто така, новиот мулти-дел браник ќе ги намали трошоците за поправка. Постојните мотори се ...

Read More »

Volvo Vera започна со првата задача (ВИДЕО)

Минатата година, Volvo Trucks го претстави своето прво поврзано, автономно и електрично возило Vera, кое сега се упатува на првата работна задача. Првата задача е транспорт на стоки во поврзан и повторувачки тек, од логистичкиот центар на DFDS до пристаништето на компанијата APM Terminals во Гетеборг. Ова е првиот чекор кон имплементација на Vera во реални транспортни операции и развој ...

Read More »

Iveco ја лансираше “наша историја, наша приказна”, RELAY RACE која ќе ги следи своите возачи на патиштата низ Европа

Пет возачи, пет земји, четири етапи, една мисериозна кутија: ова се бројките кои ја опишуваат Iveco RELAY RACE, нова иницијатива наречена: “Наша историја, наша приказна”, стартувана од брендот за да се стават во центарот на внимание животот на возачите во нивните камиони. Таа ќе ги следи возачите во четиригодишно патување низ Европа, со застанувања кај индустриските локации на Iveco и ...

Read More »

Hyundai електричен double-decker

Јужнокорејската компанија го претстави својот прв автобус на катови со  електричен погон и со кој сака да го намали загадувањето и сообраќјните метежи. Автобусот има вкупно 70 седишта, 11 во долното ниво и 59 на горниот кат, што е за 50% повеќе патници во споредба со класичниот автобус. Развојот траеше само 18 месеци и осигурани се места за две инвалидски ...

Read More »

Новиот автопат Миладиновци-Штип пуштен за сообраќај

Од денеска може да се вози по новиот автопат Миладиновци – Свети Николе – Штип. Од Министерството за транспорт и врски инофрмираат дека е пуштен за сообраќај во двата правца. Апелираат до сите корисници да ја почитуваат поставената хоризонтална и вертикална сигнализација. „Упатуваме благодарност до сите граѓани кои во овие неколку месеци беа трпеливи во однос на користење на оваа ...

Read More »

Нови патарини на новите автопати

Владата на Република Северна Македонија на седница ја разгледа и усвои Информацијата согласно која е донесена Одлука за висината и начинот на наплата на надоместот за употреба на пат – патарина. Одлуката се донесува заради воведување наплата на патарина на новите автопатни правци Демир Капија – Гевгелија, Миладиновци – Свети Николе и Свети Николе – Штип, како и заради можноста ...

Read More »

Од 15 јуни, железничка линија Скопје-Солун-Скопје

Железници на РСМ Транспорт информираат дека од 15. месецов се воведува тарифска понуда City Star за повратно патување на релација Скопје-Солун-Скопје. Во објавата на веб страницата на железничкото претпријатие е наведено дека цена на чинење на возниот билетот е во зависност од бројот на патници кои патуваат заедно, но најмногу пет возрасни лица и едно дете. Билетите може да се ...

Read More »

10 нови Iveco Stralis CNG за Kamenolom Rakovac

Kamenolom Rakovac doo е првата компанија во Србија која ги користи ниските трошоци за сопственост на TCO (Total Cost of Ownership) природен гас за транспорт на камени материјали. Десет камиони Iveco Stralis NP 460 започнаа со работа во нивната флота на почетокот од април. На 11 април, Iveco испорача 10 влекачи Stralis NP 460 CNG со вградена хидраулична опрема за ...

Read More »