Author Archives: Miki Sazdovski

T High Renault Sport Racing

Renault Trucks ги здружи силите со Renault Sport Racing  и направи ограничено издание на 99-те високи модели на Renault Sport Racing.Понудениот  Топ модел на Renault Trucks ја доби и карактеристичната Сириус жолта боја која е заштитен знак на сите модели на Renault Sport. Покрај специјалниот жолто-црн екстериер, единствена е и внатрешноста  со Recaro седишта и со црн, кожен волан со ...

Read More »

The Lion – Ultimate TGX

MAN ja прикажа  демo верзијата на  Lion, TGX 18.640 со најмоќниот понуден мотор, најголема кабина и огромна количина  на дополнителна опрема. Овој TGX не може да помине незабележано. Најголемата XXL кабина  привлекува внимание со својата специјална боја на сребрен титаниум  која ги покрива и сите пластични делови кои како стандард доаѓаат во црна боја. Највпечатливиот детал е сликата на разјарениот ...

Read More »

Lion’s City E пристигнува во 2020 година

MAN ги претстави електричните перформанси на моделот Lion’s City, на кого сериското производство ќе започне за две години. Електричните автобуси одамна не се новост, а MAN очекува дека во 2030 година, две третини од новите градски автобуси ќе бидат токму на електричен погон. По претставувањето на новиот градски автобус Lion’s City на почетокот на годината, сега беа презентирани и неговите ...

Read More »

Како нашето овошје и зеленчук пристигнуваат свежи на трпезариската маса?

Вака трговецот на овошје и зеленчук Germans Barri се справува со предизвиците на логистиката за свежа храна. Логиката на брзиот, „врата-до-врата“ транспорт, каков што е транспортот на овошјето и зеленчукот, од самиот почеток бара максимална точност и професионалност . Покрај тоа, добавувачите треба флексибилно да реагираат на трговските активности, па дури и да “транспортираат” само неколку палети наместо цел камион. ...

Read More »

Електрична флота од 3,1 до 26 тони

Renault Trucks го претстави електричното возило од втора генерација во кој се вклучени и веќе достапните Renault Master Z.E., Renault Trucks D Z.E. и Renault Trucks D Wide Z.E. Renault Trucks првпат го претстави електричното возило пред 10 години и следеше многу истражувања и тестирања со различни модели за да го претстави моделот на втора генерација за урбана дистрибуција и ...

Read More »

На Германија им требаат 45.000 возачи

Секој петти камион во Германија стои затоа што нема возачи, а ситуацијата ќе биде уште полоша бидејќи постои закана за нарушувањата во економијата, кои сé повеќе страдаат од транспортните проблеми. Во моментов во Германија недостасуваат 45.000 возачи, а според некои извори 30.000 возачи ја напуштаат оваа професија секоја година. Причини за ова има повеќе: недоволна плата, семејна сегрегација, зголемен притисок ...

Read More »

Volvo FH 25 години – Special Edition

По повод 25-годишнината од моделот FH, Volvo го претстави специјалниот Volvo FH 25 Year Special Edition, достапен како FH и FH16. Volvo FH е еден од најуспешните модели на камиони на нашето време, а од неговото воведување во 1993 година, тој продаде речиси еден милион примероци. Затоа Volvo посочува дека Volvo FH 25 Year Special Edition не е само успешен ...

Read More »

Унгарија воведе мерење и казнување без запирање

На 1 јуни Унгарија воведе систем за контрола на преоптоварување на камиони чија тежина ќе се мери за време на возењето, а казната за преоптоварување ќе се издава автоматски. Мерењето се одвива на 107 локации низ Унгарија, а одговрните лица објавуваат дека воведувањето на овој систем ќе го зголеми бројот на проверените камиони од 2% до 50%. Системот ја регистрира ...

Read More »

Максимум 25 часа на паркинзите во Данска

Данската влада го ограничи максималното задржување на камионите на 25 часа на државните паркиралишта  и ги зголеми казните за нелегално паркирање. Ова правило стапи во сила на 1-ви јули, што значи дека ќе биде невозможно задржување на камионите на 90 државни одморалишта  во текот на својот 45 часовен одомор, дури и ако возачот на пример е во хотел. Полицијата ќе ...

Read More »

500.000 Т6 од Хановер

Volkswagen го означи производството на 500.000тиот модел T6 во фабриката во Хановер. T6 е најважниот модел во комерцијалните возила на Volkswagen и се произведува во три смени во фабриките во Хановер и Познан во Полска. Во изминатата година беа произведени вкупно 208.427 Т6 возила и тоа 175.290 во Хановер и 33.137 во Познан,  што е најмногу од кога воопшто се ...

Read More »