Author Archives: Miki Sazdovski

Затвор за манипулирање со тахограф

Во рамките на една рутинска контрола, вработените од регионалната канцеларија  во средна Франција, открија разлика помеѓу километражата кое возилото го извозило и онаа што ја покажуваат инструментите. Утврдено е дека во оперативниот систем на дигиталниот тахограф со манипулации е овозможено да се подеси така што додека возилото вози, инструментите да покажуваа дека возачот има одмор. Во принцип, како што е ...

Read More »

Во Србија почнува мерењето на просечната брзина на автопатите

Во Србија од утре почнува мерењето на просечната брзина на возење на сите делници од автопатот, а сообраќајната полицијата ќе почне со казнување на сите оние, кои дури и за 1 километар, ќе ги надминат дозволените 120км на час. Камерите на “Патишта на Србија” се инсталирани на сите локации утрврдени за таа намена, а брзината ќе се мери врз основа ...

Read More »

400 камиони со AdBlue емулатори

Од август месец минатата година, до февруари оваа година прегледани се нешто повеќе од 10.000 камиони и кај 388 се пронајден недозволени уреди, односно емулатори. Овој број, односно процент во секој случај е помал од оној со кој располагаат властите во Германија, кои тврдат дека барем 30% од камионите (пред се од источна Европа) користат AdBlue емулатори. Англичаните исто така ...

Read More »

Понудете утоварен простор за да избегнете празни релации

За да имате оптималнoто искористување на Вашите камиони, TimoCom за Вас на транспортната платформа подготви преглед со понуди на утовари и преглед со возила. Како налогоземач тука можете да поставите информации за видот на возилото, волуменот/тежината, датумот, почетната и крајната дестинација на возилото. Со тоа избегнувате празни возења и непотребни трошоци. Од страна на TimoCom проверените налогодавачи имаат можност со ...

Read More »

Од денес до четврток, друг режим на сообраќај во Скопје

Поради претстојниот Дигитален самит на земјите од Западен Балкан, што на 18-ти и 19 април ќе се одржува во Скопје во хотелот „Александар Палас“ и во ВИП Арена „Борис Трајковски“, денеска од 15 часот и во следните два дена, односно до 15 часот и 30 минути на 19 април, СВР Скопје ќе воспостави посебен сообраќаен режим за сообраќајниците околу овие ...

Read More »

Volvo FL на струја

Volvo го претстави првиот потполно електричен камион наменет за извршување на комунални и дистрибутивни задачи, а максималниот дофат изнесува 300 км. По долгогодишно богато искуство со автобуси на електричен и хибриден погон и со произведени над 4.000, Volvo го претстави и првиот комплетно електричен камион. Новото Volvo FL Electric користи некои проврени компоненти, кои веќе се употребуваат кај автобусите, а ...

Read More »

100 автобуси со согорливи ќелии на Toyota

Toyota најави дека до Олимписките игри во Токио 2020 година ќе произведе 100 примероци на автобусот SORA, со погон на согорливи ќелии. Бидејќи кон крајот на месецот март Toyota ги има добиено  сите потребни сертификати како и хомологацијата за автобусот Sora, веќе може да се рече дека е започната продажбата, а во наредните две години се планира производство на 100 ...

Read More »

CNH Industrial најави промени на лидерските позиции во компанијата

CNH Industrial ги објави следните промени на високите лидерски позиции во копманијата: Ричард Тобин се повлекува од функцијата главен извршен директор и директор на CNH Industrial за да продолжи со друга директорска функција. Заминувањето на Тобин ќе стапи на сила на 27 април 2018 година, по објавувањето на финансиските резултати на Компанијата за фискалниот квартал кој завршува на 31 март ...

Read More »

Рекордна година за Renault Trucks

Во годината што измина, со произведени 49.930 камиони Renault Trucks оствари најголем пораст помеѓу сите производители и достигна рекорден удел на пазарот од 8,7 проценти. Во Франција, Renault Trucks испорача 21.409 возила, во останатиот дел од Европа 23.635 возила и на останатите пазари 4.886 камиони. Вкупното производство е зголемено за 4%, додека во категорија за над 6 тони  волуменот е ...

Read More »

Stralis NP 460 – заеднички пријател на Iveco и BMW

BMW во соработка со Iveco, го заврши пилот проектот во кој се тестирани сите можности како да се употребува природниот гас во сите логистички операции. Во рамките на проектот”Innovation and Industry 4.0″ ,  BMW ги тестираше можностите за примена на природниот гас во логистичките операции со цел намалување на влијанието кон средината. Iveco Stralis NP беше користен за превоз на ...

Read More »