IVECO и Gruber Logistics го претставуваат IVECO S-WAY LNG за транспорт на абнормални товари до 50 тони

Како дел од нивниот договор за партнерство за одржливост, IVECO и Gruber Logistics го претставуваат првото алтернативно транспортно возило на гориво за ненормални товари до 50 тони, IVECO S-WAY LNG, кое испорачува оперативни и еколошка ефикасност. Употреба на алтернативни решенија за транспорт на гориво за транспорт на абнормални товари е важна пресвртница на патот кон постигнување на декарбонизација на секторот.    

Транспортот на абнормални товари се однесува на патен транспорт на стока што ја надминува тежината, димензијата и/или безбедносните граници пропишани со кодексот за автопат и кои бараат посебни дозволи за да се преместат. На перформансите на тешки товарни возила напојувани со течен метан (стандардни оптоварувања до 24 тони) се споредливи на возилата со дизел погон. Сепак, останува разлика во моќноста на моторот, што може да има влијание на перформансите на возилата на особено тешки нагорнини или при транспорт на товари што ја надминуваат тежината граници. Благодарение на посветеноста на Gruber Logistics, оваа пречка е надмината со создавање на логистичка услови неопходни за воведување на алтернативни горива во секторот на абнормални оптоварувања. Всушност, по првичното тестирање период, возилата со течен метан сега се во функција на линиите меѓу Германија и Велика Британија од Кројцтал областа, една од главните локации на Gruber Logistics во Германија. Товарите што се транспортираат варираат по тежина помеѓу 30 и 50 тони.

Мајкл Грубер, шеф на одделот XTL во Gruber Logistics, потврди: „Ние често ги гледаме само проблемите наместо решенијата. Ќе биде можно LNG, а подоцна и BioLNG, да бидат широко користени во секторот на абнормално оптоварување, но за да се случи ова, мора да ги промениме нашите методи на работа, да ги смениме рутите, да го промениме начинот на возење итн. Овие и други прашања мора да се решат со цел успешно да се имплементираат ЕКО иновациите во голем обем, дури и во области за кои никогаш порано не можевме да замислиме дека е можно“. Фабрицио Буфа, менаџер за алтернативни погонски пазари на IVECO Италија, вели: „Заедно со Gruber Logistics, нашите IVECO S-WAY LNG се на патот што води кон декарбонизација на светот на транспортот – сега вклучувајќи дури и абнормален транспорт на товар, важна пресвртница за секторот. Употребата на природен гас, особено во неговата био верзија, е од суштинско значење за постигнување непосредни и ефикасни резултати.