EDISON и IVECO со меморандум за одржлив транспорт

Двете компании работат заедно за да го забрзаат развојот на тешкиот транспорт со ниски влијанија преку употреба на течен природен гас (LNG).

Едисон и IVECO објавија дека потпишале Меморандум за разбирање за да се забрза развојот на одржливата мобилност и да се промовира понатамошната употреба на течен природен гас (LNG) во секторот за патен транспорт во Италија.

Договорот се заснова на клучната улога што G-Mobility (LNG и CNG мобилност) ја игра во процесот на декарбонизација на Италија и уникатната позиција што двете компании ја заземаат во предизвикот на енергетската транзиција: Едисон е вертикално интегриран оператор во текот на Синџирот на вредност на LNG и се занимава со зелен гас, а IVECO е водечки производител на комерцијални возила со природен гас.

„Минатиот октомври го завршивме првиот интегриран логистички ланец за течен природен гас во Италија за да ја одржиме одржливата мобилност, благодарение на малото крајбрежно поле што беше пуштено во употреба во Равена и бродот за течен природен гас. Денес, правиме понатамошен чекор во стратешкиот пат кон декарбонизација на транспортот во светлината на европските и италијанските климатски цели. Со здружување на силите и работа со важен партнер како IVECO, ќе можеме да ја забрзаме трансформацијата на флотата и процесот на енергетска транзиција“, изјави Никола Монти, извршен директор на Едисон.

„Мобилноста на природен гас игра голема улога во нашата сегашност и нашата иднина. Ова е почетен, но важен чекор кон декарбонизацијата на транспортниот сектор, а нашите напори во оваа област се исплатеа: сега водиме 55% од пазарниот удел во Европа за камиони за течен природен гас. Соработката помеѓу IVECO и Edison ќе даде дополнителен поттик за одржлива мобилност, која ќе биде засилена со постепеното воведување на биометан во развојот на проектот. IVECO сега нуди речиси неутрални технологии за CO2 за тешки камиони кои се напојуваат со обновливи извори на биометан. Ова дополнително ја покажува нашата посветеност и нашиот јасен патоказ за акција за дебатата за климатските промени “, додаде Герит Маркс, извршен директор на Iveco Group.

Соработката помеѓу Edison и IVECO, исто така, ќе има за цел да ги идентификува деловните модели способни да понудат приспособени решенија за G-мобилност што ја поддржуваат конверзијата на флотите во LNG со намалување на вкупните трошоци за сопственост (т.е. вкупните трошоци за возење на превозно средство: купување, одржување и гориво), што е конкурентно на традиционалните горива и придонесува за постепено воведување на биометан и bioLNG во кружната економија и декарбонизацијата.