Unimog на рекордни 6.694 метри надморска височина

Два Unimog U 5023 успеаа да се искачат на 6.694 m надморска височина, што е највисока снимена надморска височина на моторно возило, кое таму пристигнало со сопствен погон.

Веќе 70 години, Unimog е синоним за незапирливо возило, кое лесно може да се справи со најтешките услови на Земјата.

Матијас Jesеске и неговата експедиција го подигнаа угледот на Unimog на уште повисоко ниво со искачување на највисокиот вулкан во светот, Ојос де Саладо во Чиле, чија висина е 6.893 метри.

Hochgeländegängige Unimog U 5023 unterstützen Expeditionsteam in Chile und gewinnen gleichzeitig Höhenweltrekord mit 6.694 Metern. Extreme off-road Unimog U 5023 trucks assist an expedition team in Chile and even set the world altitude record at 6694 metres.

Тие имаа задача да постават четири радио предаватели на различни надморска височина на вулканите, а откако се искачија на кампот Амистад на 6.100 метри, тие решија да одат подалеку и конечно да достигнат надморска височина од 6.694 метри, што е највисоко ниво каде досега се има искачено некое возило.

Unimog U 5023 е придвижуван од четирицилиндричен 5,1-литарски мотор од 170 kW / 231 КС и 900 Nm вртежен момент, а максималната тежина на возилото е 14,5 тони.

Hochgeländegängige Unimog U 5023 unterstützen Expeditionsteam in Chile und gewinnen gleichzeitig Höhenweltrekord mit 6.694 Metern. Extreme off-road Unimog U 5023 trucks assist an expedition team in Chile and even set the world altitude record at 6694 metres.

За оваа пригода, возилата беа опремени со специјални гуми, моќна крило и специјална надградба, што овозможува центарот на гравитација да се репозиционира.