Iveco, Lidl, LC3 и Edison ги воведуваат првите камиони на биометан во Италија

Пуштени се во употреба пет нови возила на биометан во флотата на компанијата Lidl. Ова е резултат на соработката помеѓу IVECO, LC3 Trasporti и Edison.

Ова е прва ваква операција во италијанскиот сектор за малопродажба и дистрибуција, истакнувајќи ја силната посветеност на партнерите.

Претставено на прес-конференција во центарот за логистика на Lidl во италијанскиот град Сомалија, новиот IVECO Stralis NP 460 HP CNG ќе се напојува со биометан, обновливо и одржливо гориво, како во однос на емисиите на возилата, така и со емисиите на CO2, кои се значително пониски од другите видови на гориво.

Петте возила на биометан ќе работат во соседните области околу логистичкиот центар во Сомалија, една од десетте логистички платформи на Lidl сместени во цела Италија.