Hyundai HDC-6 Neptune – нов концепт кој се движи на водород за американски пазар

Hyundai очигледно сериозно размислува за водородот, а дека се веројатно во право, сведочат  и се поголем број компании кои размислуваат слично и претставуваат камиони и автобуси кои работат со погон на водород. Во шоуто на Северноамериканско трговско возило (NACV), Хјундаи го претстави концептот HDC-6 Neptune за американската Class 8 категорија за натешките камиони.

Покрај погонот со горивните ќелии, или водородот, концептот е интересен во својата специфична форма, кој беше инспириран од аеродинамичките возови од средниот век. Кабината е секако огромна, како што е случајот со сите тракторски единици од Class 8.

Интересна е и полуприколката од ладилникот HT Nitro ThermoTech, кој користи течен азот за ладење, што е првото вакво решение во Америка (во Европа видовме прототип кон средина на годината).

Со користење на течен азот, емисијата на CO2 се намалува за 90 во однос на конвенционалните фрижидери, а исто така е важно овој ладилник да е безшумен.