Нови електрични комерцијални возила на Renault

До крајот на оваа година ќе биде достапен Renault Kangoo Z.E Hydrogen, а во текот на 2020 година, на пазарот ќе биде понуден Renault Master Z.E. Hydrogen.

Тестовите за ќелиите на гориво, кои служат како продолжувачи на опсегот, беа започнати од Renault Groupe уште во 2014 година, со партнерите Symbio и Michelin Groupe.

Кон крајот на годинава ќе биде представен Renault Kangoo Z.E Hydrogen, кој со помош на горивна ќелија од 10 kW ќе има дофат од 370 км и ќе им понуди на корисниците 3,9 м3 корисен простор. Во споредба со веќе постојниот Kangoo Z.E., кој има опсег од 230 км (WLTP), овој модел има маса од 110 кг, но исто така и значително поголем оперативен дострел. Овој модел (во Франција) ќе има почетна цена од 48.300 €, а бонусот на животната средина не е вклучен во цената.

Во текот на следната година, на пазарот ќе се најде Renault Master Z.E. Hydrogen, со опсег од 350 км, што е скоро 3 пати поголемо од мајстор З.Е. чиј дострел е околу 120 км. Овој модел ќе има максимална маса од 200 кг, а ќе биде достапен во верзии со карго простор од 10,8 до 20 м3.

Потребни се само 5 до 10 минути за да се наполни резервоарот со водород, што е особено погодно за професионални корисници на транспортни и логистички услуги во урбаните области.