MAN Lion’s Coach е добитник на наградата “Coach of the year 2020”

На Саемот  Busworld Europe 2019 година беше доделена наградата „Coach of the year 2020“, а победник e MAN Lion’s Coach.

Откако премиерата на новиот туристички автобус на Lion’s Coach се случи во Полска во 2017 година и веднаш потоа во Busworld 2017 година, оваа година MAN Lion’s Coach беше еден од петте кандидати за Coach Euro Test што се одржа во Романија.

Во голема битка за престижната титула „Coach of the year 2020“, покрај силни и големи  конкуренти, Lion’s Coach доби најмногу гласови од новинарите од 22 земји, членови на меѓународното жири за „Bus & Coach of Year“,.

Секој детал го покажува идентитетот на брендот, и линиите што ја сочинуваат лавовската силуета – симбол на MAN. MAN Lion’s Coach пристигнува во неколку верзии и сите се со реномирани 6-цилиндрични 12,4-литарски дизел мотори со различна моќност (420, 460 или 500 КС). Најкраткиот модел е долг 12,1 метри, проследен со должина од 13,09 метри (тестиран во Романија), а должината на моделите со три оски: 13,36 и 13,9 метри. За удобност и ефикасност при возењето, постои 12-степен автоматски менувач MAN TipMatic со интегриран ретардер како стандард за мотор од 460 КС (337 kW).

Повисоко ниво на ефикасност е постигнато со оптимизирање на движењето и преносот, заедно со неколку системи за безбедност на возачот, а моделот е опремен со ESP, EBS, ASR, JLS, ACC, EBA и  контрола на патување со MAN BrakeMatic. Рачно менување на MAN EfficientCruise во комбинација со функцијата базирана на топографија на MAN EfficientRoll, заштедува гориво. Контролата на патувањето е со автоматска контрола на далечина (ACC).