Volvo Trucks – 50 години истражување на сообраќајни несреќи

Пред 50 години, Volvo Trucks го формираше Тимот за истражување на несреќи ART (Accident Research Team), со цел систематско собирање и анализирање на детални информации. Со стекнатото знаење обезбедува единствена вредност за развој на системи за безбедност и изградба на идни возила, за да се направат превозот и камионите побезбеден за сите учесници во сообраќајот.

Работата на ART е насочена кон подобрување на активната и пасивната безбедност. Истражувањето за пасивна безбедност е дизајнирано да ги намали последиците од несреќата, додека активната безбедност е насочена кон избегнување несреќа и ублажување на последиците и материјалните штети.

Разбирањето на тоа како се случуваат сообраќајни незгоди како и правење детални истражувања, можат да помогнат во спречувањето на несреќи од повторување и заштита на животите на луѓето.

„Секоја година 1,35 милиони луѓе го губат животот во сообраќајни несреќи низ целиот свет. Тоа го сфаќаме многу сериозно. Истражувањата на нашиот тим овозможуваат скапоцен увид, кој им помага на возачите, создавајќи побезбедна работна околина и зголемување на нивото на безбедност за сите корисници на патиштата. Оваа работа ја поддржува нашата визија дека не би требало да се случи несреќа во која ќе учетвува камион на Volvo“, објаснува Ана Вириџ Берлинг, директорот за транспорт и безбедност на производи во камионите„ Volvo “.

Денес, ART е интердисциплинарна истражувачка мрежа на експерти, која создава и споделува уникатен увид во причините за несреќи и го надополнува стекнатото знаење во лабораториските тестови. Тимот користи анализа на податоци за национална и регионална статистика за сообраќај за да добие уште подлабоко разбирање на причините за несреќи.

„ART веќе 50 години истражува места за несреќи, со цел да им обезбеди клучни информации за безбедноста на нашите развивачи на производи. Гледајќи кон иднината, ART ќе продолжи да придонесува за работата на Volvo Trucks за подобрување на безбедноста на патиштата како за традиционалното возење, така и за новите автономни возила “, додава Ана Теандер, раководител на ART.