Scania AXL – концепт камион без кабина (ВИДЕО)

Scania AXL е автономен, концептен камион без кабина, кој беше претставен, во Демо центарот на „Scania“ во Седертелје, Шведска на 2 октомври.

Тим експерти од Scania од различни области се здружија и развија модуларен концептен камион без кабина, кој е базиран на модуларен систем и представува пресвртница во развојот на тешки автономни возила.

Имено, различните индустрии се обидуваат да ги поедностават транспортните задачи и да ги направат одржливи, така што возилата за возење се повеќе стануваат важни. Рудниците и големите градилишта се примери на околини каде таквите возила би биле добро управувани, под услов тие да бидат добро контролирани локации.

„Со концептниот камион Scania AXL, ние правиме голем исчекор напред кон решавањето на транспортните системи на иднината, во кои самоуправувачките возила ќе бидат неизоставен дел. Ние продолжуваме да развиваме пилот-концепт за да покажеме што можеме да направиме со достапната технологија денес “, објаснува Хенрик Хенриксон, претседател на Scania.

За автономни возила, софтверот е, на многу начини, поважен од хардверот. Scania AXL интелигентно ја следи и управува со нејзината околина. На пример, во рудниците, автономните операции на возење го олеснуваат логистичкиот систем, а возилата самостојно извршуваат транспортни задачи.

„Веќе имаме камиони кои ги возат своите клиенти, меѓутоа, доколку е потребно, возачот е присутен да интервенира. Scania AXL нема возач и ова значително ги менува работите. Сè уште ги немаме сите одговори, но преку концептни возила како што е Scania AXL ги поместуваме границите и продолжуваме да учиме со голема брзина “, додава Клекс Ериксон, шеф за истражување и развој на Scania.

Цврстата и моќна Scania AXL е со шасија со 4 оски, а моторот користи биогорива од обновливи извори.