Iveco Bus испорача 40.000 Crossway

Iveco Bus  произведе и испорача 40.000 примероци од автобусот Crossway. Iveco Crossway  со реден број 40.000  беше произведен во фабриката Vysoke Myto во Чешка и беше испорачана на компанијата Arriva.

Автобуската линија Crossway е на пазарот повеќе од десет години и е дизајнирана за урбани и меѓуградски сообраќај, со низок влез и еколошки прифатливи  дизел мотори кои ги исполнуваат стандардите на Еуро 6 или прилагодени за употреба на CNG.

Автобусите  Crossway  досега имаат освоено бројни награди, како што се „Меѓународната награда за автобуси и тренери 2017“ и „Одржлив автобус на годината 2018 година“ (Crossway Low Entry).

Автобусите  Crossway  се меѓу лидерите на пазарот во меѓуградскиот сегмент, особено во Франција, Италија, Германија и Источна Европа. Тие се исклучително популарни кај приватните транспортни компании и јавните градски превозници, заради нивната профитабилност и поливалентност.

Јубилејниот 40.000 Crossway LE го покренува моторот Cursor 9, долг е 14,5 m и е монтиран на шасија со три оски, а благодарение на нискиот  влез (Low Entry), овозмножен е  пристап за инвалидска количка.

Јубилејниот автобус е дел од испораката на 15 автобуси, кои се во планот за обновување на возниот парк на компанијата. Во моментов, Арива управува со 2.000 возила и носи повеќе од 115 милиони патници.

„Јас сум горд што Crossway, со сериски број од 40 000, ќе биде во сопственост на “Arriva”. На долг рок, го поддржуваме домашното производство на модерни и квалитетни автобуси. Ова ќе го ценат нашите патници, кои ќе можат да уживаат поголема удобност додека патуваат. Сите нови автобуси имаат климатизација, комфорни седишта за високи врати, ЛЦД-екрани со информации за станици, како и Wi-Fi и USB полначи за полнење на мобилни телефони “, рече Даниел Адамка, директор на„ Arriva Transport, Република Чешка “.

Автобусот ќе биде распореден како дел од јавниот превоз во Прага и патниците ќе можат да го препознаваат по бројот 40.000.

Со овој рекорд, фабриката Vysoke Myto станува референтна во индустрискиот сектор. Таа се наоѓа 180 км источно од Прага, има долга (120 години) традиција на производство на автобуси, а со повеќе од 3.800 вработени и 1.700 подизведувачи, е една од најголемите работодавци во Чешка и една од најголемите европски производители на автобуси, со производство на повеќе од 4.000 возила годишно .