Испорачани првите Iveco Urbanway автобуси

Iveco Bus ги испорача првите 8 од 60 нови автобуси Iveco Urbanway NT на ЕМТ Palma (Empresa Municipal de Transports Urbans de Palma de Mallorca).

Овие автобуси ќе работат на линиите 5.7 и 8, приближувајќи ги целите на двете компании: промовирање на одржлива мобилност и посветеност за намалување на емисиите на загадувачи во патничкиот транспорт.

На церемонијата при примо-предавњето, што се одржа во Градскиот совет во Палма, присуствуваа Оseозе Хила – градоначалник на Палма, Франческ Далмау – заменик градоначалник за одржлива мобилност, Матеу Маркис – директор на ЕМТ Палма и Хуан Мигел Вазукез – директор на Ивеко Буса во Шпанија, кој истакна: „… во клучно време кога владите прават значителни напори да инвестираат во помалку загадувачки возила. Целата оваа рамка ја потенцира важноста на градскиот јавен превоз во нашите животи и како производител, јас сум горд што придонесувам за тоа преку производите и услугите на Iveco Bus“.

Како еден од водечките брендови во секторот јавен превоз, Iveco Bus е голем поборник за одржлив развој – посветена на намалување на емисијата на гасови, нудејќи ниски решенија за влијанието на јаглерод. Клучната стратегија на Iveco Bus е да го намали влијанието врз животната средина и општественото влијание на нејзините возила во текот на целиот работен циклус. За да се постигне оваа цел, компанијата ги фокусира своите истражувачки активности на развој на иновативни решенија насочени кон намалување на загадувањето и бучавата, зголемување на можноста за рециклирање на производи, за што сведочат повеќе од 20 години развој на автобус со природен гас.

Автобусот Iveco Urbanway Natural Power е најдобрата енергетска алтернатива во однос на перформансите на животната средина во однос на конвенционалните горива, бидејќи целиот процес, од екстракција на гас до употреба на возила, ги намали емисиите на СО2 до 20%.

Серијата на моторот означен со Natural Power помага во зачувување на природните ресурси со тоа што е 100% компатибилен со биометанот произведен од органски отпад, намалувајќи ги активните емисии на CO2 до 95%, додека ги намалуваат емисиите на честички на скоро 0% и емисиите на NOx повеќе од една третина во споредба со конвенционалните горива. Покрај тоа, нивото на бучава се намалува до 5 dB, намалувајќи ја бучавата во градовите.

За Iveco Bus, неопходно е безбедноста на патниците и комфорот на патниците, така што автобусите имаат независна предна суспензија, EBS (електронски систем за сопирање) сопирачки, камери за надзор, автоматски систем за гаснење пожари на моторот, систем за внатрешно видео надзор и висока возачка положба за подобра видливост на возачот.

Покрај тоа, за подобрување на пристапноста за патниците, автобусот Urbanway има две електрични врати, две инвалидски колички, голем централен простор да стојат патници, четири седишта резервирани за патници со ПМР (полимиалгија ревматика), кои имаат различна боја од другите, двојна рампа за инвалидска количка за централна врата, климатизација, затемнети прозорци и двојни USB конектори за полнење на мобилни уреди во пределот на патеки за поминување.