Полицијата и возачите против забраната за одмор во кабина

Шпанија од пред 2 месеца ја воведе казната од 2.000 евра за реализирање на неделен одмор во кабината , меѓутоа како возачите, така и полицијата, го изразија своето незадоволство.

На конференцијата AEUTRANSMER организирана од шпанското здружение ASTIC, тие слушнаа бројни критики за овој вид на решение, а посебно е интересно како полицијата го критикуваше тоа. Претставниците на цивилните превозни средства Гвардија, кои се задолжени за надзор во сообраќајот, посочуваат дека овие регулативи предизвикуваат значително зголемување на кражбата на товарот или кражбата во кабините, бидејќи нема чувани места за паркирање каде камионите можат да бидат безбедни.

Шпанија претходно се сметаше за прво место во бројот на кражби, а најновите регулативи дополнително ќе го комплицираат животот на превозниците, бидејќи тие ќе мора да дојдат до дополнителни начини за обезбедување товар или нивните премии за преминување на товар ќе бидат повисоки.

Исто така, Рамон Валдивиа, претседател на здружението АСТИК, истакна дека не е корекно да се казнуваат возачите кои својот 45 часовен одмор го поминуваат во кабината, додека не се обезбедат прифатливи услови за достапно сместување на возачот, како и безбедноста на товарот и камионите.