IVECO потпиша договор со групацијата Casino за снабдување на 90 Daily Hi-Matic Blue Power NP

Долгогодишното искуство во технологијата за природен гас и способноста да се придонесе кон одржлива логистика овозможи IVECO да добие значајна нарачка.

Groupe Casino направи нарачка на 90 IVECO Daily Hi-Matic Blue Power NP за време на изложбата SITL, избирајќи производител кој има долгогодишно искуство во технологијата на природен гас и неговата способност да придонесе за одржлива логистика. Во возилата, кои треба да бидат опремени со тела за ладење со двојна температура, ќе се користат во регионот Île-de-France, со испораки кои ќе започнат од 2020 година.

“Горди сме што можеме да придонесеме за развојот на поеколошка логистика во соработка со O’Logistique, дел од групацијата Casino. Со изборот на возила што работат на био-CNG, IVECO и Casino играат активна улога во намалувањето на емисиите на загадувачки супстанции во областа Париз , како и јаглеродот на секторот за патнички товарен транспорт “, изјави Тјери Килиџан, управен директор на IVECO Франција.

Набавката на овие возила е дел од голем проект за да овозможи директни испораки на приватни клиенти. Тие ќе обезбедат шатл-служба од магацин лоциран во јужниот дел на Île-de-France, испорачувајќи ги сите производи на Casino. Посветен на заштита на животната средина, групацијата Casino почна да ја пренасочува својата тешка транспортна флота кон природен гас пред неколку години.

За Томас Орс, директорот за транспортни проекти за групата Казино, IVECO беше очигледен избор: “Баравме кабина со шасија со природен гас што може да биде опремена со разладни тела. IVECO има долгогодишно искуство и во двете, тешки и лесни комерцијални возила, и е единствениот производител кој нуди целосен опсег на возила со алтернативна влечна сила. Освен тоа, овие возила се совршен одговор на нашите оперативни ограничувања и ги нудат истите предности за удобност и робустност како Дејли дизел верзијата. “

За да бидат доставени до групата Casino како дел од развојот на нивната служба за домашна испорака, овие возила ќе го оптимизираат протокот на дојдовни и појдовни нарачки за урбана дистрибуција во околина контролирана со температура. Во комбинација со многуте предности што ги нудат моторите на природен гас, оваа технологија гарантира потивок и поеколошки транспорт.

IVECO Daily Hi-Matic Blue Power NP, кој го доби признанието International Van of the Year 2018 е идеален за мисии во урбаните и приградските населби. Таа може да пристапи до градските центри во секое време од денот или ноќта, ослободувајќи ги транспортните оператори од ограничувањата наметнати со еколошките прописи. Сертификатот “Piek Quiet Truck -71 dB (A)”, е совршено прилагоден за ноќни испораки. Две негови еколошки ингеренции се импресивни – генерирање на 76% помалку фини честички и 12% помалку емисии на NOx од својот дизелски колега. Со изборот на био-CNG, Casino исто така ќе ги намали емисиите на CO2 за 95%.

Hi-Matic менувачот овозможува апсолутно задоволство при возењето и одлична заштеда на гориво до 2,5% во реален урбан циклус во споредба со рачниот менувач. Помалата цена на компримиран природен гас на пумпата, исто така, резултира со многу конкурентна цена по километар. Заштедите на горивото може да надминат 40% во споредба со дизел возилото.

Со своите иновативни решенија, IVECO демонстрира непосредна достапност на возилата за поддршка на енергетската транзиција која се одвива во рамките на секторот за патен транспорт. Ова им овозможува на сите логистички оператори да направат одржливи инвестиции денес, обезбедување на нивната идна мобилност во централната област на Париз, во Гренобл и во 13 други ниски емисиони зони кои треба да се постават до 2020 година. Со ова се вклучени француските градови Лион, Марсеј, Ница, Екс-ан-Прованс, Стразбур, Ремс, Руан, Клермон-Феран, Монпелје, Тулуз, Сен-Етјен, Тулон и Форт-де-Франс.