Duvenbeck Logisztikai Kft. во својата флота воведува четири камиони на гас IVECO STRALIS NP 460 LNG

Duvenbeck Logisztikai Kft. е првата компанија во Унгарија која управува со камиони со течен природен гас (LNG) во својата флота – значајна пресвртница во историјата на унгарскиот пазар на камиони и во секторот за патен транспорт. Четирите IVECO Stralis NP 460 започнаа да работат на почетокот на јануари.

Четири IVECO STRALIS NP 460 LNG – првите возила со LNG за унгарски пазар – беа испорачани во јануари на церемонијата во просториите на IVECO дилер DunavTruck во Будимпешта, каде што Norbert Joichl, извршен директор на Источна Европа, Duvenbeck Company Group, ги доби клучевите на четирите возила од Золтан Закани, управен директор, DanubeTruck Magyarország Kft.

Оваа испорака претставува важен настан во сегментот за транспорт на долги релации во Унгарија, кој доаѓа во време кога побарувачката за позелени услуги расте ширум светот, а напредната технологија за природен гас на IVECO обезбедува зрела алтернатива на дизел и одржливо решение за нашата планета и за бизнис. Исто така, на церемонијата присуствуваше и претставник на глобалниот енергетски снабдувач Shell, пионер во ЛНГ со најбрз развој на ЛНГ мрежата во Европа како резултат на нејзината заложба за промовирање на употребата на природен гас како гориво за транспорт за камиони.

“Иновации во движење; ова е наш слоган и нè тера секогаш да се стремиме да ги тестираме најновите и најатрактивните технологии. Технологијата за ЛНГ ветува од еколошки аспект, но исто така е економично решение на долг рок. Ние тестиравме LNG камиони од различни брендови две недели и конечно го одбравме IVECO Stralis, што ни даде навистина добри искуства “, вели Норберт Џојхл.

“Ова е прв пат да ставиме возила на IVECO во нашата унгарска флота од 140 камиони, а исто така е и прв пат за целата Duvenbeck Group да купуваме LNG камиони. Овие четири влекачи ќе вршат транспорт на автомобилски делови помеѓу Австрија и Холандија и Белгија, кои ќе ја минат Германија, со 12 до 18 тонски полуприколки. ЛТГ камионите се ослободени од патарина во Германија за следните две години; ова обезбедува значителни економски предности, покрај ниската потрошувачка на гориво. Тоа значи заштеда од околу 20 центи за километар, што е околу 20 проценти од вкупните оперативни трошоци. Кога ќе се отворат и првите ЛНГ станици во Унгарија, ние исто така ќе ги користиме нашите камиони погонувани на гас за мисии што почнуваат и завршуваат во Унгарија “, објаснува Норберт Џојхл.

“Нарачавме четирите камиони STRALIS со најголеми резервоари за LNG што се достапни, со капацитет од 2 x 440 литри, така што опсегот на возилата е околу 1.100 километри. Овие камиони ги специфициравме со најпространата кабина со високи покриви, удобни седишта, клима-уреди за паркирање и системи за асистенција на возачот за да обезбедиме високо ниво на удобност за нашите возачи. Тивките и мазни мотори за гас, исто така, придонесуваат за удобни работни услови. Планираме да ги управуваме новите камиони пет години, а на крајот на овој период DanubeTruck Magyarország Kft. ќе ги купат назад. Овластените сервиси и работилници на IVECO низ цела Европа се подготвени за сервисирање на камиони со погон на гас, така што нема да има проблем “, вели Норберт Џојхл.