Volvo Vera – електричен камион без возач

Volvo го претстави проектот наречен Vera, односно автономно електрично возило, кое во некои услови е заменет со влекачот и може целосно да транспортира полуприколки.

Автономно, електрично и поврзано се апсолутната мантра во денешниот свет на транспортот и сите тврдат дека токму тоа е решение за транспорт на иднината, бидејќи ќе овозможи возење без возач и без емисија на штетни гасови. За да ова биде возможно се треба да биде поврзано за да возилото “знае” каде е, каде треба да оди и што да прави.

На оваа трага е Volvo Vera, концепт на електричен без возач кој целосно автоматски превзема и пренесува полуприколки. Идеја е да се користи ова возило за задачи што се повторуваат во познато опкружување, како што се пристаништа, фабрики или големи логистички центри. Vera со помош на сензорот и радарот точно знае каде е и што се случува во околината, така може да се движи самостојно, зависно од моменталните задачи.

Погонот, се разбира е електричен, а Volvo истакнува дека батериите се исти како и кај Volvo електричните камиони. Контролниот центар постојано ги контролира возилата, товарот и нивото на полнење на батерии и соодветно го управува возилото. Иако Volvo не ја наведува брзината и силата на возилата за да се претпостави дека станува збор за релативно мали брзини и дека возилото не е наменето за движење на патиштата (дури ни во идејата). Исто така, не се објавени податоци за капацитетот, масите и времето на полнење на батерии, но може да се претпостави дека се работи за решение од моделот FE.