21.000 евра за манипулирање со тахограф

Германската полиција му изрече драконска казна на еден романски авиопревозник, истакнувајќи дека тоа е порака до секој кој манипулира со тахограф.

Германската полиција го запрела романскиот камион на автопатот А2, во близина на Билефелд (помеѓу Хановер и Дуизбург) и по сомневање за манипулација со тахограф, камионот бил пренесен во овластена служба каде што биле потврдени нивните сомневања. Утврдено е дека тахографот може да се манипулира во возилото, додека возачот со помош на прекинувач може да го вклучи и исклучи уредот. Поради манипулација со тахографи со помош на напредна технологија, компанијата ќе мора да плати парична казна од 21.000 евра, што исто така го зголемува трошокот за отстранување на уредот или доведување на камионот во законски исправна состојба. Покрај тоа што мораше да направи принудна четиридневна пауза, возачот мораше да плати казна од 350 евра, бидејќи беше утврдено дека возел со брзина од 118 километри на час (!?).

Јенс Бегехолц, шеф на полицијата во Билефелд, изјави дека во соработка со Федералната канцеларија за транспорт (БАГ) изрекле многу висока казна поради загрозување на безбедноста во сообраќајот, за да сите останати учесници ја примат пораката и се одвратат од сличните обиди.