Scania испорачува 160 автобуси на гас за Мадрид

Како дел од комплетната програма за обновување на автобуси за шпанскиот главен град Мадрид, Scania ќе испорача 160 градски автобуси на гас.Општинската превоза компанија, ЕМТ Мадрид, ќе ја прими испораката на 80 нови автобуси оваа година,а на возниот парк ќе додаде уште 80 автобуси во 2018 година. Оваа нарачка е како додаток на 46. автобуси на гас од Scania испорачани година.

Градот Мадрид започна амбициозна програма за подобрување на квалитетот на воздухот и намалување на емисиите на јаглерод со крајна цел за забрана на дизел до 2025 година. Половина од ЕМТ флотата, од над 1.500 автобуси,се веќе со гасен погон и со најавената испоракатие ќе бидат уште повеќе.

“Благодарение на ниската емисија на јаглерод и намалување на бучавоста, интересот за гасот како погонско гориво, бележи нагорна линија во светот”, вели Anna Carmo e Silva, раководител на автобусите во Scania. “Автобусите Scania со реномираните Euro 6 мотор на гас може да се спореди во перформансите на дизел мотор. Затоа е се попопуларна опција, особено меѓу европските оператори. ”

12 метрарските автобусит,со низок кат, ќе биде направени од Castrosua.

Leave a Reply

Your email address will not be published.