Времен режим на сообраќај за камиони во летниот период

Од 1 јули на државните патишта во Македонија се воведува летен времен режим на сообраќај со кој се забранува движење на тешки товарни возила со вкупна маса над 15 тони, за време на деновите од викендот и за денови при екстремно високи температури, соопшти денеска Автомото сојузот на Македонија (АМСМ).

Ограничувањето, што ќе трае до 31 август, во петок ќе биде од 17 до 22 часот, во сабота од девет до 18 часот, а во недела од девет до 22 часот.

Во деновите со екстремно високи температури, определени од Министерство за здравство, забраната ќе важи и од понеделник до четврток во период од 11 до 17 часот.

Ограничувањето не се однесува на возила кои превезуваат животни, цвеќе, хуманитарна помош, жито и житни култури и леснорасиплива стока, нафта и нафтени деривати, превоз на опасни материјали и возила кои вршат превоз за компании кои имаат склучено договори за изведување на проекти на државните патишта со Јавното претпријатие за државни патишта.

Како што информира АМСМ, од 1 јули до 1 септмеври година ќе се применува времени режим на сообраќај на магистрален пат А2 делница: Скопје-Охрид-Скопје со кој се забранува движење на тешки товарни возила чија вкупна маса преминува 7,5 тони за време на викендите. Забраната е предвидена во петок да трае од 15 до 22 часот, во сабота од седум до 12 и од 18 до 24 часот, а во недела од седум до 22 часот.

 

Leave a Reply